Fotografie voor cursisten

Hallo Cursist,

Onlangs heb je een workshop gehad bij Wolf Fotografie. Dit was een cursus voor beginners. Ik hoop dat je al veel hebt opgestoken van deze workshop en je zelfstandig aan de slag kunt.

Zullen we dan ook gelijk afspreken dat vanaf vandaag de automatische stand(en) verleden tijd zijn op je spiegelreflex? Mooi, Want controle hebben over je instellingen is beter voor het uiteindelijke resultaat. En natuurlijk zitten er nog wat standen tussen de automatische stand en helemaal manueel werken ;-).

Vanaf nu ga je extra aan de slag met jouw eigen camera. Kijk nog even het boekje wat bij de camera hoort goed door. Zorg ervoor dat de besproken instellingen goed staan en kijk vandaar uit weer verder:

  • Zet je Autofocus (AF) op één punt. Elke keer bij het indrukken van de sluiterknop focust de camera op het punt wat jij wil.
  • Autofocus 2: single AF of continu AF Dit staat bij de verschillende camera merken bekend onder verschillende namen. Simpel gezegd zijn er twee vormen; single AF waarbij de camera scherp stelt en dan die scherpte vast houdt; en continu AF waarbij de camera de scherpte continu bijstuurt om het (bewegende) onderwerp scherp te houden.

De instellingen welke ik gebruik zijn voor mij heel prettig en belangrijk voor mijn ‘tak van sport’, maar voor iedere fotograaf is dit weer anders. Hou daar rekening mee. Je zult gaande weg gaan ontdekken wat voor jou het prettigste werkt.

Hierbij een (leuke) link waar je online kunt oefenen met wat je onlangs bij mij hebt geleerd. Ook dit maakt weer veel duidelijk, veel plezier! http://www.canonoutsideofauto.ca/play/

HERHALING BELANGRIJKE PUNTEN

De ISO instelling is eigenlijk de gevoeligheid van de sensor. Hoe lager het ISO-getal (ISO 100), hoe beter de foto is van kwaliteit. De scherpte is op zijn hoogst en de ruis op zijn laagst. Natuurlijk is dit het mooiste, maar dit wil ook zeggen dat je sensor dus het minst lichtgevoelig is. Op donkere dagen, ‘s avonds of bijvoorbeeld in het bos is dit meestal niet haalbaar omdat je sluitertijd dan te lang wordt en je foto’s bewogen worden. Wanneer je de ISO omhoog zet gaat bij elk stapje de kwaliteit een beetje achteruit. Soms is het niet mogelijk om de sluitertijd en diafragma instellingen nog meer aan te passen dus heb je geen andere keus, maar probeer anders altijd eerst met deze twee instellingen aan de slag te gaan.
De sluitertijd is de tijd die de sluiter er over doet om je sensor te belichten. Hoe langer deze tijd is, hoe meer beweging je vastlegt én hoe meer licht er op je sensor valt. Daarom is het ‘s avonds als het donker is ook lastiger om foto’s te maken die niet bewogen zijn. Meestal is een sluitertijd van boven de 1/60e seconde genoeg om uit de hand te fotograferen. Dit wil dus zeggen dat je zelf niet beweegt, maar als je een onderwerp fotografeert dat beweegt dan is dit niet snel genoeg. Hoe korter je de sluitertijd zet, hoe minder beweging er in je foto’s zit. Omdat er dan weinig licht op de sensor zit zul je het diafragma naar een grote opening moeten zetten en/of je ISO moeten verhogen. Anders wordt je foto onderbelicht.
Het diafragma is een opening in je lens die je groter of kleiner kunt instellen. Hoe groter de opening, hoe kleiner het getal (f3.5 bijvoorbeeld) en hoe kleiner de opening hoe groter het getal (f18 bijvoorbeeld). De grootte van de opening heeft de scherpte tot gevolg. Bij een grote opening (klein getal) krijg je weinig scherpte. Wanneer je een bloem gaat fotograferen kun je dit dus goed instellen zodat de bloem scherp is maar de achtergrond onscherp. Wanneer je bijvoorbeeld een landschap wil fotograferen wil je dat alles scherp is. Dan stel je het diafragma dus in op een kleine opening (groot getal). Hoe kleiner de opening, hoe minder licht er in je camera valt. Dit heeft dus direct tot gevolg dat de sluitertijd langer wordt of de ISO hoger moet.

Belichtingsdriehoek: diafragma, sluitertijd & ISO


Het gaat eigenlijk helemaal om de belichtingsdriehoek. Op de drie punten van deze driehoek staan diafragma, sluitertijd en ISO die direct met elkaar in contact staan. Wanneer je iets verandert aan de en
e instelling moet je automatisch ook iets aan één van de andere twee instellingen veranderen. Doe je dat niet, dan wordt je foto onderbelicht of overbelicht.

Veel plezier met oefenen en hopelijk tot ziens! Lieve groet, Natasja.

Fotograaf Elst

Let’s get social