Tips om je wordpress website up-to-date te houden

Wil je na mijn uitleg over het updaten van jouw website toch nog alles even nalezen? Hierbij een artikel voor jou als leidraad.

In je auto gaat er een lampje branden als je onderhoud nodig hebt. Het mooie is dat dit in WordPress ook het geval is! Je kunt op drie plaatsen zien als er updates zijn nadat je ingelogd bent. Bovenin de zwarte balk, links op plugins en onder je dashboard.

WAAROM WORDPRESS UPDATEN?

WordPress is een Content Management Systeem wat constant in ontwikkeling is. Regelmatig komen er voor WordPress naast grote updates ook security patches uit. Daarnaast worden naast de kleine updates vaak ook functies aangepast na het ontdekken van bugs in de software of om een verbeterde compatibiliteit met diverse plugins te verzorgen.

Het is van belang om updates van WordPress zo snel mogelijk door te voeren als het veiligheidsupdates betreft. Andere updates kun je eventueel best even mee wachten om er zeker van te zijn dat er geen nieuwe bugs ontstaan uit het gebruik van de nieuwe versie.

WANNEER WORDPRESS UPDATEN?

In de vorige alinea heb ik genoemd dat je WordPress updates zo snel mogelijk door moet voeren. Maar wat is zo snel mogelijk? Dit verschilt eigenlijk per soort update. Is het een security fix dan moet je deze echt zo snel mogelijk doorvoeren. Maar zijn er grote versie wijzigingen, dan zou ik je sterk adviseren om niet direct deze versie te installeren.

Het is algemeen bekend dat er in de eerste versie(s) nog kleine bugs zitten of zaken die niet compatible zijn met jouw plugins en thema’s. In dit geval is het altijd goed om een paar dagen en misschien wel weken te wachten tot er nieuwere versies van WordPress of plugins uitgebracht worden.

Hier is geen standaard termijn voor te geven, houd vooral je WordPress site in de gaten en zorg bij twijfel dat je een harde back-up achter de hand hebt. Ik adviseer ook altijd om te kijken naar wat de maker van het plugin of thema verteld over de update (100% of onbekend).

WAT VOOR UPDATES ZIJN ER MOGELIJK?

Een WordPress website heeft bijna altijd wel een aantal plugins geïnstalleerd staan die ook bijgewerkt worden naar een betere of uitgebreidere versie. Dan heb je ook nog de updates voor je thema en de bijbehorende vertalingen die bijgewerkt worden met nieuwe strings met nieuwe termen.

Voor meer informatie of een harde back-up kun je altijd met mij of Mulder-it contact opnemen. Plugins laat ik nooit automatisch updaten aangezien je dan zelf geen controle meer hebt bij problemen.

WAT KAN ER MIS GAAN BIJ HET UPDATEN?

Er zijn diverse zaken die mis kunnen lopen bij het uitvoeren van updates. Als voorbeeld kan het zijn dat een plugin niet compatible is met de PHP-versie die jij gebruikt. Hoe kom je erachter dat er iets mis gaat na het updaten? Vaak is het simpel en werken er bepaalde zaken op je website niet meer. Deze zaken kun je in veel gevallen weer recht zetten, mocht je hier geen verstand van hebben wees dan verstandig en laat het over aan een professional. Dan kun jij focussen op je bedrijf in plaats van je website live houden. 

PROBLEMEN MAAR GEEN UPDATES?

Het kan voorkomen dat je een bepaalde plugin gebruikt en WordPress bijwerkt naar een nieuwe versie waardoor de functionaliteit van de plugin stopt met functioneren. Hoe los je dit op als er geen update voor de plugin is? Als eerste zou ik afwegen hoe belangrijk de plugin voor het functioneren van je website of webshop is.

Mocht deze niet vervangen kunnen worden voor een soortgelijke up-to-date plugin dan kun je overwegen de plugin aan te laten passen zodat deze weer werkt. Hiervoor is programmeerkennis benodigd. Het blijft altijd goed om kritisch naar de plugins te kijken die je gebruikt, bijna altijd kom je er na verloop van tijd achter dat deze misschien wel helemaal niet meer nodig is. Hoe minder plugins, hoe kleiner het risico bij updates en hoe sneller jouw website kan draaien.

Het niet werken van plugins kan grote gevolgen voor jouw bedrijf hebben. Stel dat je via bijvoorbeeld workshops verkoopt en de desbetreffende plugin werkt niet meer nadat je WordPress bijgewerkt hebt? Hoe lang duurt het voordat jij hier als website eigenaar achter komt en hoe ga je het oplossen? Mijn ervaring is dat het hierbij zeer regelmatig voorkomt dat een bepaalde functionaliteit niet meer werkt na het updaten van WordPress of WooCommerce. Dit kan zo maar een aantal uren kosten om uit te zoeken waar het probleem zit en dit aan te passen. Meestal heb je hier zelf geen kennis van en kun je beter bellen met mij.

Als laatste wil ik wijzen op het feit dat ook een thema updates nodig heeft. Mocht je overwegen om van thema te gaan switchen dan is dit echt belangrijke informatie om te achterhalen hoe vaak er updates zijn voor een thema. Zeker als er in een thema gebruik gemaakt wordt van op maat gemaakte templates dan kunnen deze voor problemen zorgen als er wijzigingen in de basis van WordPress gemaakt worden. Het gaat te ver om hier dieper op in te gaan maar regelmatig kom ik websites tegen waar dit grote problemen geeft met alle gevolgen van dien.

WAAROM UPDATEN VAN THEMA’S OF PLUGINS UITSTELLEN?

Het komt regelmatig voor dat er een update beschikbaar is die ik om verschillende redenen niet direct installeer. Waarom zou je een plugin of thema niet direct updaten? Ik geef je graag de belangrijkste reden.

Er is een bekend compatibiliteitsprobleem met de nieuwe plugin of juist met een andere plugin. Als voorbeeld neem ik graag de contact form plugin. Deze heeft kort geleden een grote update gehad. Op dit moment updaten betekent dat mensen geen contactformulier kunnen invullen en daarom laat ik deze voor wat het is tot de maker van de plugin aangeeft dat het kan. Zolang het geen veiligheidsrisico is hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Al is het uiteraard wenselijk om alles up-to-date te hebben en houden.

UPDATEN WERKT NIET?

Het kan ook gebeuren dat er voor bepaalde plugins een update klaar staat maar als je deze probeert te installeren dat je de melding krijgt dat dit mislukt is. En nu? Paniek! Hoeft niet direct. Wat er aan de hand is dat is waarschijnlijk dat de premium plugin die je probeert te updaten onderdeel is van je thema. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Visual Composer. Deze vind je in veel thema’s terug maar dat is dan onderdeel van het thema wat je koopt. Veel thema makers bieden bij de update van het thema ook een update voor deze plugins. Maar dit is niet standaard het geval en is ook vrij omslachtig te noemen. Mocht je het thema willen updaten en dit werkt niet, neem dan contact met mij op.

CONCLUSIE

Over updates is genoeg te vertellen. Ik kan je vertellen dat meer dan 95% van de tijd er bij het klikken op ‘updaten’ niets mis gaat. Volgende zaken nog even op een rij:

Wanneer update je niet? 

  • Als je niet zeker weet of de nieuwe update van WordPress of plugins compatible is met de rest van je website
  • Als je geen goede backup hebt

Wat is de juiste volgorde van updaten?

  • WordPress bijwerken
  • Thema bijwerken
  • Plugins bijwerken
  • Vertalingen bijwerken

Waarom werken bepaalde updates niet? 

Het is onderdeel van WordPress core en deze wordt automatisch bijgewerkt door je hostingprovider inclusief bijbehorende plugins en thema’s

Het beheren van een basiswebsite is een ander verhaal dan het beheren van een WooCommerce webshop. Beide opties hebben onderhoud nodig. Maar mijn ervaring ondertussen is dat er bij webshops zoveel meer mis kan gaan en dat hier meestal meer van afhangt dan een website qua omzet.

Een groot deel van mijn klanten kiest ervoor om het onderhoud geheel uit te besteden. Wil jij ook aan je bedrijf werken in plaats van aan je website? Neem dan nu contact met mij op.