Wat is branding?

 

Hoe zorg je ervoor dat alles wat online over jou te vinden is, in je voordeel werkt? Omdat ik merk dat er nogal eens verwarring bestaat over branding, hierbij een handig filmpje. Branding heeft veel verschillende betekenissen. ‘Brand’ als merk, naam, logo of slogan, ‘personal branding’ is als het gaat om jezelf als individu neer te zetten.

De marketingactiviteiten toepassen rondom een ‘brand’, dat noem je ‘brand management’. Oftewel alle acties die gericht zijn of waren om jouw merk of naam anders te positioneren in de markt, waarmee consumenten zich willen én kunnen identificeren.

Het is belangrijk dat je jezelf op een positieve manier zichtbaar maakt, aangezien alles wat online staat jouw visitekaartje is.

Maar hoe zorg je ervoor dat alles wat online over jou te vinden is, in je voordeel werkt? Volg onderstaande tips en zet de beste versie van jezelf online!

Werk aan je (persoonlijke) merk

Branding begint met zelfkennis en het doen van onderzoek. Weet daarnaast ook wat je kunt en wat je leuk vindt, waar ligt jouw passie. Bij personal branding gaat het niet om het spelen van een rol of je anders voordoen dan je bent. Het draait om het vinden van je kracht, wat maakt jou uniek en het uitdragen daarvan. Werken aan je personal branding doe je door authentiek, bekwaam en creatief te zijn.

Authentiek

Jij bent niet de enige. De concurrentie is groot en dat betekent dat jij je moet onderscheiden van de rest. Maak daarom duidelijk wat jou uniek maakt. Wees origineel! En hou de volgende slogan in je hoofd: BRANDING IS YOU!

Bekwaam

Bij bekwaamheid gaat het om je competenties. Zorg ervoor dat je betrouwbaar bent en kom altijd afspraken na. Gaat er iets niet naar wens, los het op. Branding werkt wanneer je langere tijd hebt laten zien dat je bekwaam bent.

Creatief

Zorg ervoor dat je online een eenduidig beeld van jezelf laat zien. Gebruik daarnaast je creativiteit om op te vallen tussen andere bedrijven.

Om je een duidelijk beeld te geven over ‘branding’, zie bovenstaande film. Het is geproduceerd om de MSc Brand Leadership opleiding te promoten op de Universieit van East Anglia te Verenigde Koninkrijk. In dit interessante filmpje laten ze de ontwikkelingen zien van ‘branding’ en wat het nou precies inhoudt. Veel kijkplezier!

Wil je weten hoe je een merk opbouwt op het internet?

Nu je een beeld hebt van wat ‘branding’ is, kunnen we gaan kijken naar wat ‘branding’ voor jou kan betekenen. Hiervoor heb ik een lijst met een aantal adviezen opgesteld. Wanneer je bij mij komt voor het ontwikkelen van jouw website en/of huisstijl vraag naar deze lijst! Ik neem deze graag met jou door.