Wat is het beste lettertype om te gebruiken op je website? Hoe weet je zeker dat het lettertype ook goed zichtbaar is voor iedere bezoeker? In dit artikel laat ik zien welke lettertypes het meest gangbaar zijn en hoe je zeker weet dat het lettertype veilig gebruikt kan worden.
Web safe fonts, web fonts en Google fonts
Vroeger was het noodzakelijk om een zogenaamd “web safe font” te gebruiken. Zoals Arial of Verdana. Dit zijn standaard lettertypes die vrijwel iedereen op zijn computer heeft staan. Gebruikte je vroeger een lettertype dat niet op de computer van de bezoeker was geïnstalleerd, dan werd deze niet weergegeven.
Tegenwoordig is het echter meer gangbaar om het gebruikte lettertype als webfont aan een website toe te voegen. “Web safe fonts” worden als “fall back” gebruikt, voor als er iets misgaat bij het laden van de webfonts.
Google fonts
Google fonts zijn het meest gebruikte web font. Deze zijn gemakkelijk aan je website toe te voegen door een simpel script in de header toe te gebruiken. In al mijn website’s maak ik vrijwel altijd en alleen gebruik van Google fonts.
Wat is wanneer het beste lettertype?
Het gebruik van lettertypes wordt voornamelijk gebruikt als:
- Content
- Koptekst
Lettertypes in content
Met content bedoel ik de “gewone tekst” die op een website zichtbaar is. Zoals je die nu leest. Gebruik in de content altijd een goed leesbaar standaard lettertype. Het gaat hier om de inhoud.
Een lettertype voor gewone webtekst mag niet afleiden van de boodschap. Het moet prettig leesbaar zijn, anders haken bezoekers af. Hoe pakkend de inhoud van de tekst ook is.
Aan te raden lettertypes die prettig leesbaar zijn:
Google Fonts:
- Open Sans
- Lato
- Roboto
- Source Sans Pro
Web safe fonts:
- Helvetica
- Arial
- Verdana
Beste lettertypes in Koptekst
In kopteksten van een website kun je iets meer experimenteren. Deze lettertypes mogen meer opvallen en afsteken bij de rest. Pas op dat het geen circus wordt, maar iets meer opvallend kan prima.
Google fonts die goed te gebruiken zijn als koptekst:
- Roboto condensed
- Lora
- Signika
- Oswald
Daarnaast voldoet een dik gedrukte, iets grotere versie van het standaard lettertype ook uitstekend als kop. Zorg in ieder geval dat de kopteksten voldoende opvallen tussen de gewone tekst.
Tot slot
Conclusie: hou het standaard en leesbaar. Zeker bij langere teksten gaat het om de inhoud. De vormgeving van letters moet vooral niet afleiden en het verder lezen van de tekst bevorderen.
Wil je zeker zijn van een goede keuze in lettertypes en/of de juiste manier van toevoegen aan je website? Neem dan contact met me op, we nemen samen jouw gekozen lettertype door.